niedziela, 5 lutego 2017

Pełnoziarniste bułeczki z kremem orzechowym i karmelizowanymi jabłkami




Ciasto drożdżowe:

- 290 g mąki pszennej
- 90 g mąki pszennej z pełnego przemiału
- 60 g cukru
- 160 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- 100 g stopionego masła
- szczypta soli

Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml mleka, dodać łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i pokruszone drożdże, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn, masę żółtkową, pozostałe mleko, roztopione masło oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do oprószonej mąką miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.


Karmelizowane jabłka:

- 400 g twardych jabłek ( 2 - 3 jabłka)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru

Jabłka pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i ocet jabłkowy. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka. Smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut. Jabłka posypać cynamonem  oraz imbirem, podsmażyć przez minutę, przestudzić.


Krem orzechowy:

- 250 g mielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 50 g cukru trzcinowego

Białka ubić z cukrem, dodać do orzechów, delikatnie wymieszać.


Dodatkowo:

- cukier trzcinowy


Wykonanie bułeczek:


Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Podzielić na dwie części. Każdą cześć  rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 30cm, równomiernie wysmarować  nadzieniem. Na masie orzechowej ułożyć karmelizowanych jabłek. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku, jak roladę. Ciasto pokroić ostrym nożem na 5 części. Ułożyć w formie o rozmiarach 20 x 30 cm. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  do wyrośnięcia, na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posypać cukrem. Piec w piekarniku, nagrzanym do 185oC, przez około 25 - 30 minut. Ostudzić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz