Składniki:
- 700 g czerwonego buraka
- 700 g batatów
- 100 g komosy ryżowej ( użyłam mieszanej - czerwonej,
czarnej i białej)
- 250 g sera feta
- 3 - 4 łyżki niełuskanych nasion konopi (opcjonalnie)
- 3 garście rukoli
- 4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- olej rzepakowy
Składniki na sos:
- 8 łyżek oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka miodu
- świeżo mielony pieprz
- sól
Buraki oraz bataty obrać i pokroić w grubą kostkę. Każde umieścić
w osobnej misce, skropić olejem, oprószyć solą i tymiankiem, wymieszać.
Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bataty piec w temperaturze
220oC przez około 25 - 30 minut, natomiast buraki około 35 - 40
minut, powinny być miękkie. Komosę
ryżową ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Ser feta pokroić w
średniej wielkości kostkę. Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, ale nie
jest to konieczne. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie
wymieszać.
Olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą i
miodem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, w razie konieczności
doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Wygląda przepięknie. Jestem ciekawa jak smakuje.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/