poniedziałek, 4 września 2017

Brownie ze śliwkami




Składniki:

- 240 gorzkiej czekolady
- 140 g masła
- 100 g mąki
- 30 g kakao
- 160 g białego cukru
- 60 g cukru trzcinowego
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:

- 15 śliwek
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżka octu balsamicznego


Śliwki umyć i usunąć pestki. Przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny, cukier trzcinowy oraz tymianek, wymieszać.
Mąkę przesiać z kakao.
Masło roztopić w niewielkim rondelku, zdjąć z palnika. Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, aż powstanie gładki krem. Przestudzić.
Jajka lekko roztrzepać z cukrem. Dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao oraz sól, wymieszać.

Masę czekoladową przelać do foremki o wymiarach 28 x 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Wyrównać, na wierzchu poukładać śliwki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160oC i piec 35 minut. Wyjąć i przestudzić. Nie przejmować się tym, że ciasto jest lekko płynne w środku, podczas chłodzenia ciasto zmieni konsystencję na bardziej zwartą:). 



3 komentarze:

  1. Wow, ale boskie! Nie ma to jak śliwki i czekolada :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń