czwartek, 31 sierpnia 2017

Budyń jaglany z pieczonymi śliwkami




Składniki na budyń (2 - 3 porcje):

- 440 ml mleka kokosowego
- 80 kaszy jaglanej
- 1 łyżka cukru waniliowego


Składniki na pieczone śliwki:

- 15 śliwek węgierek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- laska cynamonu


Dodatkowo:

- pistacje lub płatki migdałowe


Wykonanie:

Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, ocet balsamiczny oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon, wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu około 15 - 18 minut, do miękkości. Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładki krem.

Budyń przełożyć do salaterek. Podawać z pieczonymi śliwkami oraz posiekanymi pistacjami lub płatkami migdałowymi.



1 komentarz:

  1. Ta konsystencja powala :) Kocham budynie jaglane!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń