Składniki na budyń
(2 - 3 porcje):
- 440 ml mleka kokosowego
- 80 kaszy jaglanej
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na pieczone
śliwki:
- 15 śliwek węgierek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- laska cynamonu
Dodatkowo:
- pistacje lub płatki migdałowe
Wykonanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki. Przełożyć do miseczki, dodać
cukier trzcinowy, ocet balsamiczny oraz połamany na mniejsze kawałki cynamon,
wymieszać. Śliwki przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć
do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec około 20 - 25 minut. Gotowe
śliwki powinny być miękkie, ale nie rozpadać się.
Kaszę jaglaną umieścić na sitku i dokładnie przepłukać pod
bieżącą wodą. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe. Doprowadzić do
wrzenia. Wsypać kaszę jaglaną, dodać cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu
około 15 - 18 minut, do miękkości. Gorącą kaszę zmiksować blenderem na gładki
krem.
Budyń przełożyć do salaterek. Podawać z pieczonymi śliwkami
oraz posiekanymi pistacjami lub płatkami migdałowymi.
Ta konsystencja powala :) Kocham budynie jaglane!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/