Składniki na
omlet:
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 100 g wędzonego kurczaka, pokrojonego w drobną kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 50 g startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- odrobina masła
Składniki na sos
pomidorowy:
- 2 średnie pomidory
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 100 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka białego serka śmietankowego
- 1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
- 1/2 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
omletu:
Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek. Chwilę
podsmażyć, aż cebula zmięknie.
Jajka wymieszać z mlekiem, dodać szczypiorek, doprawić solą
i pieprzem, wymieszać.
Jajka wylać na patelnię, na cebulę. Podczas smażenia brzegi
omletu podnieść, tak by płynna masa mogła spłynąć na patelnię.
Gdy omlet będzie lekko ścięty, posypać go kawałkami kurczaka
i żółtym serem. Omlet smażyć jeszcze minutę
lub dwie i obrócić na drugą stronę. Smażyć, aż omlet nabierze ładnego
złotobrązowego koloru. Omlet zdjąć z patelni, złożyć na pół i pokroić na
mniejsze kawałki.
Przygotowanie sosu
pomidorowego:
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory
wrzucić na patelnię, zalać wywarem warzywnym i
dusić kilka minut aż pomidory zmiękną. Do sosu dodać przecier pomidorowy
oraz biały serek. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem i gotować kilka minut na
małym ognią, aż sos zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pod koniec dodać
bazylię.
Omlety ułożyć na sosie i podgrzewać przez 3 minuty.
Rada:
Gotowy omlet można dodatkowo posypać parmezanem
Kurczaka można zastąpić np. wędliną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz