Składniki na
babeczki:
- 120 g cukru
- 125 g masła
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 wydrylowanych i
pokrojonych w ćwiartki czereśni
- 12 - 14 czereśni z ogonkami
Składniki na czereśniową
glazurę:
- 2 garście czereśni (wydrylowane)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/3 szklanki soku czereśniowego
- 1 łyka masła
Wykonanie babeczek
Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na jasną i
puszystą masę. Dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Stopniowo wsypywać
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać czereśnie i delikatnie wymieszać.
Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami , nałożyć do nich ciasto do 3/4
wysokości. Na górze każdej babeczki
położyć czereśnię z ogonkiem. Babeczki
piec w piekarniku nagrzanym do
temperatury 180oC około 20 minut, do suchego patyczka.
Wykonanie
czereśniowej glazury
Patelnię rozgrzać i wsypać na nią cukier. Gdy cukier się
rozpuści wlać sok z czereśni. Cukier na początku stwardnieje, ale w trakcie
podgrzewania znowu się rozpuści. Dodać masło. Gdy masło się rozpuści
wsypać czereśnie, chwilę podgrzewać.
Babeczki polać lekko przestudzoną glazurą i ozdobić
czereśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz