Składniki na pajączki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1,5 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- czerwona papryka
- odrobinę serka śmietankowego
Składniki na sos:
- 2 duże pomidory
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml wywaru warzywno - drobiowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz, cukier
Do podania:
dowolny makaron
Wykonanie pajączków:
Do mięsa dodać
jajko, bułkę tartą, kaszę kukurydzianą oraz natkę pietruszki, wszystko
dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Zwilżonymi dłońmi formować
niewielkie kulki. Naczynie żaroodporne skropić oliwą układać w nim mięsne
kulki. Pulpeciki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25
minut.
Z czerwonej papryki zrobić nogi pająka, a z
serka oczy.
Wykonanie
sosu:
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i
wsypujemy rozgrzaną oliwę na patelnię. Dolewamy wywaru warzywno - drobiowego,
gotujemy około 10 minut. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony
czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotujemy jeszcze 5
minut. Pod koniec dodać bazylię.
Pajączki mięsne podawać z sosem pomidorowym i
makaronem
Fajny pomysł, muszę też zrobić podobne - dzieciom na pewno się spodobają :)
OdpowiedzUsuń