niedziela, 8 czerwca 2014

Mięsne pajączki w sosie pomidorowym (Pudliszki-pomidorowe inspiracje/kurczak)



Składniki na pajączki:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 łyżka bułki tartej
- 1,5 łyżki kaszy kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- sól, pieprz
- czerwona papryka
- odrobinę serka śmietankowego

Składniki na sos:
- 2 duże pomidory
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Pudliszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 150 ml wywaru warzywno - drobiowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól, pieprz, cukier

Do podania: dowolny makaron

Wykonanie  pajączków:
Do mięsa dodać  jajko, bułkę tartą, kaszę kukurydzianą oraz natkę pietruszki, wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Zwilżonymi dłońmi formować niewielkie kulki. Naczynie żaroodporne skropić oliwą układać w nim mięsne kulki. Pulpeciki zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 – 25 minut.
Z czerwonej papryki zrobić nogi pająka, a z serka oczy.

Wykonanie sosu:
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wsypujemy rozgrzaną oliwę na patelnię. Dolewamy wywaru warzywno - drobiowego, gotujemy około 10 minut. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Pod koniec dodać bazylię.

Pajączki mięsne podawać z sosem pomidorowym i makaronem


1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, muszę też zrobić podobne - dzieciom na pewno się spodobają :)

    OdpowiedzUsuń