Składniki na 4 porcje:
- 10 - 12 tortilli
- 250 g łososia norweskiego
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 2 łyżki kolendry
- zielone oliwki
- klika liści sałaty
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Składniki na sos
koperkowy:
- 180 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Wykonanie:
Do jogurtu dodajemy serek, zmiażdżone ząbki czosnku i
dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy koperek i doprawiamy
solą i pieprzem.
Umytego i osuszonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny,
posypujemy solą i pieprzem, a następnie grillujemy 5 minut z każdej strony.
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie, długie paski. Pomidory
oraz oliwki kroimy w cienkie plasterki.
Tortille smarujemy sosem, kładziemy kawałki sałaty, łososia,
ogórka, pomidora i oliwki. Tortille ciasno zawijamy, kroimy na mniejsze
części i związujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz