niedziela, 29 czerwca 2014

Tortille z grillowanym łososiem i warzywami




Składniki na 4 porcje:

- 10 - 12 tortilli
- 250 g łososia norweskiego
- 2 pomidory
- 2 ogórki
- 2 łyżki kolendry
- zielone oliwki
- klika liści sałaty
-  sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz

Składniki na sos koperkowy:

- 180 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
-sól, pieprz

Wykonanie:

Do jogurtu dodajemy serek, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie mieszamy, aż powstanie gładka masa. Dodajemy koperek i doprawiamy solą i pieprzem.
Umytego i osuszonego łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem, a następnie grillujemy 5 minut z każdej strony.
Ogórki obieramy i kroimy w cienkie, długie paski. Pomidory oraz oliwki kroimy w cienkie plasterki.

Tortille smarujemy sosem, kładziemy kawałki sałaty, łososia, ogórka, pomidora i oliwki. Tortille ciasno zawijamy, kroimy na mniejsze części  i związujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz