Składniki na
ciasto:
- 375 g mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 1/3 szklanka soku pomarańczowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 600 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
-1/4 szklanki cukru trzcinowego
-1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę,
proszek do pieczenia, sodę i sól
Do drugiej miski wbić jajka i wsypać cukier. Jajka ubić na
gęstą i jasną masę. Do masy jajecznej dodawać stopniowo olej, sok z pomarańczy
i jogurt cały czas ubijając. Gotową masę wlać do mąki i dokładnie wymieszać.
Kwadratową formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Na
ciasto wyłożyć rabarbar. Cukier trzcinowy wymieszać z cynamonem i posypać nim
rabarbar.
Ciasto piec w temperaturze 180oC przez około 50 - 60 minut do tzw. suchego
patyczka.
Uwielbiam jogurtowe ciasta, są mokre i rozpływają się w ustach!
OdpowiedzUsuń