czwartek, 26 czerwca 2014

Makaron z bobem i zielonym groszkiem w sosie śmietanowo - serowym




Składniki:

- 500 g makaronu
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje dodajemy serek mascarpone oraz parmezan, całość mieszamy aż ser się rozpuści.
Dodajemy bób i zielony groszek i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość delikatnie mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz