Składniki:
- 500 g makaronu
- 1 szklanka świeżego zielonego groszku
- 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu
- 180 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron i gotujemy al
dente.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę. Gdy śmietana się
delikatnie zredukuje dodajemy serek mascarpone oraz parmezan, całość mieszamy
aż ser się rozpuści.
Dodajemy bób i zielony groszek i trzymamy na ogniu jeszcze
kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość delikatnie
mieszając. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz