niedziela, 22 czerwca 2014

Ziemniaczana pizza




Składniki na ziemniaczany spód:

·         800 g mącznych ziemniaków
·         1 łyżka masła
·         2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
·         2 łyżki świeżych ziół
·         1 jajko, roztrzepane
·         2 łyżki parmezanu
·         pieprz, sól

Sos pomidorowy:

·         100 g pomidorów z puszki
·         2,5  łyżki przecieru pomidorowego 
·         ząbek czosnku
·         1 łyżka oliwy z oliwek
·         1 łyżka posiekanej bazylii
·         sól, pieprz, cukier

Dodatki:

·         125 g pieczonego kurczaka
·         50 g salami
·         100 g pieczarek
·         250 g mozzarelli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich masło, jajko, zmiażdżony czosnek, parmezan, zioła, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z masy ziemniaczanej uformować koło o grubości około 1,5 cm, włożyć do nagrzanego do 220 oC piekarnika na około 10 minut.

Składniki na sos  dokładnie zmiksować, wysmarować nim podpieczony spód ziemniaczany. Na sosie poukładać pokrojone w plasterki pieczarki, kurczaka oraz salami. Na koniec posypać wszystko pokrojoną w kostkę mozzarellą. Pizze ziemniaczaną włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o C na kolejne 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz