Składniki na ziemniaczany spód:
·
800
g mącznych ziemniaków
·
1
łyżka masła
·
2
ząbki czosnku (zmiażdżone)
·
2
łyżki świeżych ziół
·
1
jajko, roztrzepane
·
2
łyżki parmezanu
·
pieprz,
sól
Sos pomidorowy:
·
100
g pomidorów z puszki
·
2,5 łyżki przecieru pomidorowego
·
ząbek
czosnku
·
1
łyżka oliwy z oliwek
·
1
łyżka posiekanej bazylii
·
sól,
pieprz, cukier
Dodatki:
·
125
g pieczonego kurczaka
·
50
g salami
·
100
g pieczarek
·
250 g mozzarelli
Wykonanie:
Ziemniaki
obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę
do ziemniaków. Dodać do nich masło, jajko, zmiażdżony czosnek, parmezan, zioła,
doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Z
masy ziemniaczanej uformować koło o grubości około 1,5 cm, włożyć do nagrzanego
do 220 oC piekarnika na około 10 minut.
Składniki
na sos dokładnie zmiksować, wysmarować
nim podpieczony spód ziemniaczany. Na sosie poukładać pokrojone w plasterki
pieczarki, kurczaka oraz salami. Na koniec posypać wszystko pokrojoną w kostkę
mozzarellą. Pizze ziemniaczaną włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o
C na kolejne 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz