Składniki na spód:
- 1 i 1/2 szklanki drobno
pokruszonych biszkoptów
- 2 łyżki masła
Składniki na
sernik:
- 450 g serka śmietankowego
- 250 g serka ricotta
- 180 ml śmietanki 36%
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
Składniki na
frużelinę truskawkową:
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka żelatyny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie spodu:
Biszkopty dokładnie wymieszać z masłem. Tortownicę o
średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wsypać masę biszkoptową
i dokładnie docisnąć do dna tortownicy.
Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Cukier
wymieszać z mąką i cukrem waniliowym. Obydwa
sery, śmietanę i skórkę z cytryny zmiksować z cukrem. Dodawać jajka jedno po
drugim, mieszając tylko do połączenia składników.
Gotową masę serową wylać na wcześniej przygotowany spód.
Sernik piec w temperaturze 150oC przez około 70 -
80 minut. Sernik powinien być ścięty i sprężysty. Ciasto pozostawić na godzinę
w wyłączonym piekarniku.
Sernik schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Wykonanie
frużeliny truskawkowej:
Żelatynę zalać niewielką ilością wody i pozostawić by
napęczniała.
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na mniejsze
części. Dodać cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Mąkę rozpuścić w łyżce wody. Dodać do truskawek, wymieszać i
zagotować.
Do truskawek dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i
podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Truskawki zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Frużelinę truskawkową wyłożyć na schłodzony sernik. Przechowywać w lodówce.
wygląda niesamowicie apetycznie :) bardzo aksamitny
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuń