Składniki:
- 250 ml słodkiego, białego wina
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 150 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
- 400 g winogron
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie:
Winogrona umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wino wlać do garnka i podgrzewać na średnim
ogniu, tak długo by zostało około 80 ml wina. Ostudzić i wymieszać z olejem.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać
stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka jedno po drugim, cały czas
ubijając. Wlać olej nadal ubijając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 70
g płatków migdałowych, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać.
Na wierzch ułożyć winogrona,
posypać cukrem trzcinowym i pozostałymi
migdałami.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec przez około 50 - 60 minut, do tzw.
suchego patyczka. Ciasto wyjąc z piekarnika
i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz