niedziela, 24 sierpnia 2014

Migdałowe ciasto z winogronami





Składniki:

- 250 ml słodkiego, białego wina
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 150 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
- 400 g winogron
- 4 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Winogrona umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wino wlać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, tak długo by zostało około 80 ml wina. Ostudzić i wymieszać z olejem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać żółtka jedno po drugim, cały czas ubijając. Wlać olej nadal ubijając. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 70 g płatków migdałowych, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm, wyrównać. Na wierzch  ułożyć winogrona, posypać  cukrem trzcinowym i pozostałymi migdałami.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec przez około 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.  Ciasto wyjąc z piekarnika i przestudzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz