piątek, 8 sierpnia 2014

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kalafiorem i cukinią




Składniki  na zapiekankę:

- 400 g makaronu np. świderki
- 1/2 kalafiora
- 1 średnia cukinia
- 300 g pieczonej piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- sos beszamelowy

Składniki na sos beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz

Wykonanie sosu beszamelowego:

Masło rozpuścić w niewielkim garnku, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wlać letnie mleko i wymieszać.  Całość gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, uważając by nie powstały grudki. Sos doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje dodać parmezan i wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przygotować bezpośrednio przed dodaniem do zapiekanki.

Wykonanie zapiekanki:

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kalafior podzielić na mniejsze różyczki i podgotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Cukinię pokroić na półplasterki  i wrzucić na dwie minuty do wrzącej wody.  Kurczaka pokroić w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym  ułożyć makaron, cukinię, kalafior i kurczaka. Całość polać sosem beszamelowym i  posypać żółtym serem.

Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać przez 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz