Składniki na zapiekankę:
- 400 g makaronu np.
świderki
- 1/2 kalafiora
- 1 średnia cukinia
- 300 g pieczonej piersi z kurczaka
- 100 g sera żółtego
- sos beszamelowy
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
Wykonanie sosu
beszamelowego:
Masło rozpuścić w niewielkim garnku, wsypać mąkę i dokładnie
wymieszać. Wlać letnie mleko i wymieszać.
Całość gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, uważając by nie
powstały grudki. Sos doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje dodać
parmezan i wymieszać. Zdjąć z ognia. Sos przygotować bezpośrednio przed dodaniem do
zapiekanki.
Wykonanie
zapiekanki:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kalafior
podzielić na mniejsze różyczki i podgotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Cukinię pokroić na półplasterki i
wrzucić na dwie minuty do wrzącej wody.
Kurczaka pokroić w kostkę.
W naczyniu żaroodpornym
ułożyć makaron, cukinię, kalafior i kurczaka. Całość polać sosem
beszamelowym i posypać żółtym serem.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC
i zapiekać przez 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz