sobota, 16 sierpnia 2014

Sałatka makaronowa z warzywami i serem feta






Składniki:

- 300 g drobnego makaronu
- 500 g pomidorów cherry
- 2 średnie marchewki
- 3 nieduże ogórki
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
- 3 łyżki posiekanej, świeżej natki pietruszki
-  3 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
- 250 g sera feta


Sos:

- sok z jednej cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz


Wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na cienkie piórka. Ser feta rozdrobnić. Wszystkie składniki na sałatkę wrzucić do miski i wymieszać.

Składniki sosu zmiksować doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać gotowym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz