Składniki na
kruszonkę:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 150 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na
ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 śliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
kruszonki:
Wszystkie składniki umieścić w miseczce, wyrobić między
palcami, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę na czas przygotowania ciasta włożyć
do lodówki.
Wykonanie ciasta:
Ze śliwek usunąć pestki, pokroić na połówki, a następnie
skropić sokiem z cytryny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z
cukrem na gładką i puszystą masę. Wbić jajka, jedno po drugim, dokładnie
miksując po każdym dodaniu. Do masy dodać
mąkę, wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26
centymetrów. Na wierzchu ułożyć
przepołowione śliwki. Posypać orzechową kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
do 175oC przez 50 - 60 minut lub do suchego patyczka.
Mmm, śliwki z orzechową kruszonką musiały komponować się znakomicie :)
OdpowiedzUsuń