piątek, 15 sierpnia 2014

Śliwkowe muffinki z migdałową kruszonką



Składniki na kruszonkę:

- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki

Składniki na muffinki (18 - 20 sztuk):

- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g śliwek

Wykonanie kruszonki:

Mąkę wymieszać z migdałami  i cukrem, dodać masło i wyrobić między palami na kruszonkę

Wykonanie muffinek:

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na niewielkie kawałki.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać cukier. W osobnej misce wymieszać jajka, olej rzepakowy i jogurt.
Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zmiksować. Dodać pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, posypać kruszonką.

Muffinki piec w temperaturze 175oC około 20 - 25 minut.






1 komentarz: