Składniki na
kruszonkę:
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
Składniki na
muffinki (18 - 20 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g śliwek
Wykonanie
kruszonki:
Mąkę wymieszać z migdałami
i cukrem, dodać masło i wyrobić między palami na kruszonkę
Wykonanie
muffinek:
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki i pokroić na niewielkie
kawałki.
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać
cukier. W osobnej misce wymieszać jajka, olej rzepakowy i jogurt.
Mokre składniki wlać do suchych i dokładnie zmiksować. Dodać
pokrojone śliwki i delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości,
posypać kruszonką.
Muffinki piec w temperaturze 175oC około 20 - 25
minut.
Mniam, wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuń