Składniki na
kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Składniki na muffinki (16 - 18 sztuk):
- 40 g płatków owsianych
- 220 g mąki pszennej
- 80 g mąki z pełnego przemiału
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g cukru
- 120 g cukinii
- 100 g marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
kruszonki:
Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki
wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka.
Wykonanie muffinek:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do
naczynia wsypać obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać olej, zmiksować. Do masy
jajecznej wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta,
wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich
nałożyć ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Posypać kruszonką. Piec w
temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz