niedziela, 10 maja 2015

Muffinki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką




Składniki na kruszonkę: 

- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła


Składniki na muffinki (16 - 18 sztuk):

- 40 g płatków owsianych
- 220 g mąki pszennej
- 80 g mąki z pełnego przemiału
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 200 g cukru
- 120 g cukinii
- 100 g marchewki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu


Wykonanie kruszonki:

Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem, dodać masło. Składniki wyrobić między palcami tak by powstała kruszonka.


Wykonanie muffinek:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do naczynia wsypać obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz cynamon. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać olej, zmiksować. Do masy jajecznej wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia się składników. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do ciasta, wymieszać.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej z nich nałożyć ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180oC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz