wtorek, 12 maja 2015

Sernik grejpfrutowo - fiołkowy





Składniki na spód:

- 120 g pełnoziarnistych ciasteczek maślanych
- 30 g mielonych migdałów
- 70 g masła

Ciasteczka maślane pokruszyć, dodać migdały oraz masło. Całość wymieszać tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać  masę ciasteczkową i równomiernie rozprowadzić. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.


Składniki na sos grejpfrutowy

-  1 jajko
- 2 żółtka
- 260 ml soku z grejpfruta
- 200 g cukru

Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim rondelku i zagotować, mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i gotować sos cały czas mieszając, przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Gotowy sos odstawić do schłodzenia.


Składniki na sernik grejpfrutowy:

- 350 g twarogu tłustego (dwukrotnie mielonego) lub serka kremowego
- 40 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- sos grejpfrutowy

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z przestudzonym sosem grejpfrutowym na gładką masę. Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałej masy serowo - grejpfrutowej i dokładnie zmiksować.
Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i odłożyć do lodówki, do stężenia.


Składniki na sernik fiołkowy:

- 320 twarogu tłustego (dwukrotnie mielonego) lub serka kremowego
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10 - 12 łyżek konfitury fiołkowej
- 40 ml wody

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z jogurtem naturalnym  konfiturą fiołkową. Do przestudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowo - fiołkowej, mieszając po każdym dodaniu.  Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałej masy serowo - fiołkowej. Całość dokładnie zmiksować.
Masę przelać na stężałą warstwę sernika grejpfrutowego. Odłożyć do lodówki do stężenia.


Składniki na galaretkę grejpfrutową:

- 300 ml soku z grejpfruta
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny

Sok z grejpfruta zagotować z cukrem. Gdy tylko cukier się rozpuści, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.

Galaretkę grejpfrutową przelać na stężałą masę serową. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz