Składniki na spód:
- 120 g pełnoziarnistych ciasteczek maślanych
- 30 g mielonych migdałów
- 70 g masła
Ciasteczka maślane pokruszyć, dodać migdały oraz masło.
Całość wymieszać tak, by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową i
równomiernie rozprowadzić. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki na sos
grejpfrutowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 260 ml soku z grejpfruta
- 200 g cukru
Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim rondelku i
zagotować, mieszając. Następnie zmniejszyć ogień i gotować sos cały czas
mieszając, przez 5 minut, aż lekko zgęstnieje. Gotowy sos odstawić do
schłodzenia.
Składniki na
sernik grejpfrutowy:
- 350 g twarogu tłustego (dwukrotnie mielonego) lub serka
kremowego
- 40 ml wody
- 3 łyżeczki żelatyny
- sos grejpfrutowy
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie
podgrzać ją cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z
palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z przestudzonym sosem grejpfrutowym na gładką
masę. Do schłodzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy serowej, po każdym dodaniu
dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałej masy serowo -
grejpfrutowej i dokładnie zmiksować.
Masę przelać na schłodzony spód ciasteczkowy i odłożyć do
lodówki, do stężenia.
Składniki na
sernik fiołkowy:
- 320 twarogu tłustego (dwukrotnie mielonego) lub serka
kremowego
- 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 10 - 12 łyżek konfitury fiołkowej
- 40 ml wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie
podgrzać ją cały czas mieszając, do jej całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z
palnika i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zmiksować z jogurtem naturalnym konfiturą fiołkową. Do przestudzonej żelatyny
dodać dwie łyżki masy serowo - fiołkowej, mieszając po każdym dodaniu. Tak przygotowaną żelatynę dodać do pozostałej
masy serowo - fiołkowej. Całość dokładnie zmiksować.
Masę przelać na stężałą warstwę sernika grejpfrutowego.
Odłożyć do lodówki do stężenia.
Składniki na
galaretkę grejpfrutową:
- 300 ml soku z grejpfruta
- 40 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
Sok z grejpfruta zagotować z cukrem. Gdy tylko cukier się
rozpuści, zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.
Galaretkę grejpfrutową przelać na stężałą masę serową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz