Składniki na
ciasto:
- 260 ml piwa
- 1/2 szklanki wody
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 80 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki z pełnego przemiału
Składniki na
farsz:
- 150 g salami
- 150 g świeżego szpinaku
- 70 g serka kremowego
- 150 g jogurtu greckiego
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki świeżego majeranku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 litry wody
- 100 g sody
- roztrzepane jajko
- sól morska
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Masło
roztopić, wymieszać z wodą i piwem, dodać do mąki. Wyrobić miękkie i elastyczne
ciasto. Uformować kulkę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wykonanie farszu i
precli:
Salami pokroić w paseczki, podsmażyć na rozgrzanej patelni i
odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Szpinak podsmażyć na łyżeczce tłuszczu, który
pozostał po podsmażeniu salami ( około 3 - 4 minut). Dodać do niego drobno
posiekany czosnek i pieprz. Szpinak odcedzić z nadmiaru płynu.
Jogurt zmiksować z serkiem, dodać szpinak, salami,
rozdrobniony ser gorgonzola i majeranek, wymieszać.
W niskim, szerokim garnku zagotować wodę z sodą.
Gotowe ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Każdą
część rozwałkować na prostokąt o rozmiarach 40 x 10 cm. Wyłożyć na nie
nadzienie szpinakowo - serowe, zwinąć, skleić brzegi i uformować precle.
Gotowe precelki, zaczynając od precla uformowanego
najwcześniej, kłaść na wrzącą wodę i
gotować około 30 - 35 sekund. Po tym czasie wyjąć precla i ułożyć go na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób ugotować pozostałe precle.
Precle posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać solą
morską.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230oC przez około
14 - 16 minut, aż będą mocno brązowe.
mniam, ależ one musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńAle fajne :)
OdpowiedzUsuń