środa, 20 maja 2015

Jogurt z crunchy z komosy ryżowej i owocami






Składniki:

- 150 g jogurtu
- 4  łyżki crunchy z quinoa*
- 1/2 banana
- garść truskawek


Wykonanie:

Do jogurtu dodać 3 łyżki crunchy, wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać pokrojone w plasterki banany i truskawki, posypać łyżką crunchy.


*Składniki na crunchy:

- 1 szklanka quinoa
- 2 szklanki wody
- 100 g migdałów
- 80 g orzechów włoskich
- 60 g żurawiny
- 40 g czarnego sezamu
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 10 łyżek miodu


Wykonanie:

Migdały i orzechy włoskie grubo posiekać.  Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić.  Wsypać do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia.  Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie.  Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.

Wszystkie składniki crunchy wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Crunchy wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC. Crunchy piec 35 - 50 minut, mieszając co 10 minut.


2 komentarze:

  1. takie crunchy z komosy to zdrowa i jaka pyszna alternatywa dla wszystkich kupnych naładowanych chemią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł na śniadanko :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń