Składniki:
- 150 g jogurtu
- 4 łyżki crunchy z
quinoa*
- 1/2 banana
- garść truskawek
Wykonanie:
Do jogurtu dodać 3 łyżki crunchy, wymieszać i odstawić na 10
minut. Dodać pokrojone w plasterki banany i truskawki, posypać łyżką crunchy.
*Składniki na crunchy:
- 1 szklanka quinoa
- 2 szklanki wody
- 100 g migdałów
- 80 g orzechów włoskich
- 60 g żurawiny
- 40 g czarnego sezamu
- 40 g amarantusa ekspandowanego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 10 łyżek miodu
Wykonanie:
Migdały i orzechy włoskie grubo posiekać. Komosę ryżową przesypać na sitko i dokładnie
przepłukać pod bieżącą wodą, odcedzić.
Wsypać do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, gotować około 10 - 15
minut, od czasu do czasu mieszając, aż komosa zmięknie. Komosę odcedzić z nadmiaru wody, przestudzić.
Wszystkie składniki crunchy wsypać do miski i dokładnie
wymieszać. Crunchy wysypać na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
Rozłożyć równomiernie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170oC. Crunchy
piec 35 - 50 minut, mieszając co 10 minut.
takie crunchy z komosy to zdrowa i jaka pyszna alternatywa dla wszystkich kupnych naładowanych chemią :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!