Składniki na
pesto:
- 50 g mielonych migdałów
- 1 i 1/2 szklanki bazylii
- 50 g startego parmezanu
- 30 ml oleju rydzowego
- 70 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 350 g makaronu wstążki
- 10 - 12 sztuk szparagów
Wykonanie:
Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej,
gotującej się wody. Gotować 2 - 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski
wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać.
Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Smacznego
Smacznego
wspaniała propozycja na makaron :)
OdpowiedzUsuń