czwartek, 24 września 2015

Babeczki z quinoa z musem marchewkowo - morelowym i kruszonką




Składniki na mus marchewkowo - morelowy: 

- 120 g marchewki 
- 180 g moreli
- 45 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody


Składniki na kruszonkę:

- 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 60 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki żurawiny


Składniki na babeczki:

- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 125 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie musu marchewkowo - morelowego:

Marchew umyć i pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do niewielkiego rondelka, dodać sok z cytryny, łyżkę wody i cukier. Całość dusić na małym ogniu około 15 minut, marchew powinna stać się półtwarda. Z moreli usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się marchwi. Marchew z morelami dusić około 25 - 30 minut, marchew powinna zmięknąć.  Całość dokładnie zblendować. Żelatynę namoczyć w łyżce wody, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do gorącego musu marchewkowo - morelowego, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Mus odstawić do wystudzenia.


Wykonanie kruszonki:

Wszystkie składniki  na kruszonkę połączyć. Rozcierać między palcami, tak by powstały okruchy.


Wykonanie babeczek:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć składniki suche, w drugim mokre. Wymieszane składniki mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki wlać po około 1,5 łyżki masy. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce musu marchewkowo - morelowego. Na mus nałożyć ciasto do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Posypać kruszonką.

Babeczki piec w temperaturze 180oC, przez około 20 - 25 minut.








1 komentarz: