Składniki na mus marchewkowo - morelowy:
- 120 g
marchewki
- 180 g
moreli
- 45 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 2 łyżki wody
Składniki na
kruszonkę:
- 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 60 g brązowego cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
- 1/3 szklanki żurawiny
Składniki na
babeczki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa)
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 125 g cukru
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie musu
marchewkowo - morelowego:
Marchew umyć i pokroić w cienkie talarki. Wrzucić do
niewielkiego rondelka, dodać sok z cytryny, łyżkę wody i cukier. Całość dusić
na małym ogniu około 15 minut, marchew powinna stać się półtwarda. Z moreli
usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się marchwi.
Marchew z morelami dusić około 25 - 30 minut, marchew powinna zmięknąć. Całość dokładnie zblendować. Żelatynę
namoczyć w łyżce wody, odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać do gorącego
musu marchewkowo - morelowego, mieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Mus odstawić do wystudzenia.
Wykonanie
kruszonki:
Wszystkie składniki
na kruszonkę połączyć. Rozcierać między palcami, tak by powstały
okruchy.
Wykonanie
babeczek:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W
jednym naczyniu połączyć składniki suche, w drugim mokre. Wymieszane składniki
mokre wlać do suchych i wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do
muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej foremki wlać po około 1,5 łyżki masy.
Na ciasto wyłożyć po łyżeczce musu marchewkowo - morelowego. Na mus nałożyć
ciasto do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki. Posypać kruszonką.
Babeczki piec w temperaturze 180oC, przez około
20 - 25 minut.
mniam, jakie pyszne :]
OdpowiedzUsuń