poniedziałek, 28 września 2015

Kalafiorowa zupa curry




Składniki na zupę:

- 1 duży kalafior
- 700 ml bulionu drobiowego
- 300 ml mleka
- główka czosnku
- kilka plasterków szynki
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek


Składniki na marynatę do kalafiora:

- 1 łyżka curry
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki posiekanego tymianku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu


Wykonanie:

Z czosnku usunąć luźne skórki, odciąć górną część główki czosnku, tak by wszystkie ząbki były odkryte. Czosnek skropić olejem, posypać odrobiną soli i pieprzu.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Kalafiora włożyć do marynaty, wymieszać tak by cały kalafior był nią otoczony. Główkę czosnku oraz kalafior wyłożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 30 minut.
Szynkę pokroić w cienkie paski i usmażyć na chrupko.
Kilka różyczek kalafiora odłożyć. Czosnek obrać i razem z pozostałym kalafiorem wsypać do gorącego bulionu. Wlać mleko, całość zagotować. Zupę zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z pieczonym kalafiorem i chrupiącą szynką. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek.




2 komentarze:

  1. curry jak i kalafior to moje dwie miłości, a w połączeniu to dopiero!

    OdpowiedzUsuń
  2. zupę kalafiorową uwielbiam, ale w wersji z curry to nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń