Składniki na 12 sztuk
Ciasto sezamowe:
- 20 g czarnego sezamu
- 30 g cukru pudru
- 110 g mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sezam wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć przez około 2
minuty, aż zacznie wydzielać przyjemny aromat. Uprażony sezam ostudzić i
zmielić np. w młynku do kawy.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną
masę. Jajka wymieszać z jogurtem, dodać do masy maślanej, zmiksować. Dodać
przesianą mąkę i zmielony sezam, wymieszać tylko do połączenia składników.
Gotowe ciasto wylać na blaszkę o rozmiarach 27x17 cm,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC,
przez około 12 - 14 minut, do tzw. suchego patyczka.
Za pomocą foremek o średnicy 6 - 6,5 cm wykroić z ciasta 6
kółeczek. Przekroić je na pół tak by powstało 12 cienkich kółek.
Galaretka
śliwkowa:
- 600 g śliwek (bez pestek)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 18 g żelatyny
- 60 ml wody
- 3 łyżki cukru
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Śliwki, sok z cytryny i cukier umieścić w niewielkim
rondelku i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Śliwki dokładnie
zblendować i przetrzeć przez sito. Mus śliwkowy zagotować, zdjąć z ognia i
dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać dopóki żelatyna się nie rozpuści. Mus śliwkowy ostudzić.
Schłodzony mus śliwkowy przelać do foremek w kształcie
półkuli, do 1/3 wysokości (średnica foremek - 7 cm, wysokość - 4,5 cm). Włożyć
do lodówki do całkowitego stężenia.
Gotowe śliwkowe galaretki wyjąć z formy.
Sernik
śmietankowy:
- 550 g twarogu dwukrotnie zmielonego
- 150 g białej czekolady
- 200 g śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 6 g żelatyny
- 50 ml wody
Żelatynę zalać wodą i odstawić na 10 minut do napęcznienia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Przestudzoną czekoladę oraz
cukier dodać do sera i zmiksować. Śmietanę ubić, dodać do sera i delikatnie
wymieszać. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, do jej rozpuszczenia. Schłodzić.
Do schłodzonej żelatyny dodać 3 łyżki masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną
żelatynę przelać do pozostałej masy serowej, delikatnie wymieszać.
Masę serową przelać do foremek w kształcie półkuli, mniej
więcej do 3/4 wysokości. Na środku zdobić niewielki dołek, w który wcisnąć
stężałą galaretkę śliwkową. Docisnąć tak by masa serowa była na równi z
galaretką.
Kółkami sezamowymi przykryć galaretkę i masę serową, lekko
docisnąć. Przykryć folią spożywczą, by
ciasto nie obeschło, włożyć do lodówki
do stężenia.
Foremki z serniczkami zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie. Serniczki
wyjąć z foremki i ułożyć na kratce.
Lustrzana glazura
czekoladowa:
- 100 g cukru
- 75 ml wody
- 5 żelatyny
- 75 g śmietany 30%
- 50 g białej czekolady
Żelatynę zalać 15 ml wody i pozostawić do napęcznienia. Pozostałą wodę wlać do niewielkiego rondelka,
dodać cukier i zagotować do rozpuszczenia cukru. Dodać śmietankę, delikatnie wymieszać ,
zagotować. Glazurę zdjąć z ognia, dodać żelatynę, wymieszać do jej
rozpuszczenia. Dodać połamaną na
mniejsze kawałki czekoladę, odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się
rozpuści, dokładnie wymieszać. Polewę przestudzić.
Przestudzoną polewą polać serniczki. Gdy polewa przestanie
kapać i lekko stężeje ozdobić wiórkami czekolady. Schłodzić w lodówce.
wygląda pięknie, a ta galaretka mmm. Galaretka kojarzy mi się z latem ale w tym wydaniu jest jesienna. Super
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/