Składniki na
hamburgery:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 3 jajka
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 szalotki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sos:
- 350 g jogurtu greckiego
- 3 ogórki gruntowe
- 2 ogórki małosolne
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- pomidor
- mała cukinia
- awokado
- sok z cytryny
Wykonanie
hamburgerów:
Ciecierzycę i jajka umieścić w misie miksera, wyposażonego w
noże tnące i dokładnie zmiksować na gładką masę. Cebulę pokroić w drobną kostkę
i zeszklić na rozgrzanym oleju. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
posypać odrobiną soli i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć sok. Szalotkę
drobno pokroić. Cebulę, szalotkę, cukinię i natkę pietruszki dodać do
zmiksowanej ciecierzycy, wymieszać. Wsypać kaszkę kukurydzianą i bułkę,
doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym
czasie z masy uformować niewielkie kotleciki. Kotleciki smażyć na rozgrzanym
oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor.
Wykonanie sosu:
Ogórki gruntowe umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych
oczkach, posypać odrobiną soli i odstawić na 10 minut. Po tym czasie ogórki
odcisnąć. Ogórki małosolne zetrzeć na grubej tarce. Do jogurtu dodać ogórki,
zmiażdżone ząbki czosnku, natkę pietruszki, koperek, sok z cytryny i oliwę,
dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidora pokroić w plasterki. Cukinię pokroić w plasterki,
oprószyć solą i podsmażyć na patelni grillowej. Awokado obrać, pokroić w
plasterki, skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało.
Hamburgery z ciecierzycy przekroić na pół. Jedną połówkę
posmarować sosem, ułożyć plasterki pomidora, grillowanej cukinii i awokado.
Jeszcze raz posmarować sosem jogurtowym i przykryć drugą polówką hamburgera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz