czwartek, 24 września 2015

Ptysiowa tarta z dyniowym musem, karmelizowanymi jabłkami i bitą śmietaną





Składniki na spód:

- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki
- 75 g masła
- 3 jajka

W niewielkim rondelku zagotować wodę z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ścianek rondelka. Wystudzić. Do schłodzonego ciasta dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie zmiksować. Foremkę na tartę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem. Ciasto ptysiowe dokładnie rozprowadzić po dnie i bokach formy. Dobrze, gdy forma na tartę ma wysokie brzegi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 27 - 30 minut, do zarumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić.


Składniki na karmelizowane jabłka:

- 4 duże kwaśne jabłka
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłka wrzucić do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Jabłka podsmażyć na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty.


Składniki na mus dyniowy:

- 250 g serka mascarpone
- 120 ml śmietany 36%
- 230 g puree z dyni
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Serek mascarpone, puree z dyni i przyprawę do piekarnika zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno z cukrem, dodać do serka, delikatnie wymieszać.


Ponadto:

- 230 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na wystudzone ciasto ptysiowe wyłożyć krem dyniowy. Na wierzchu poukładać karmelizowane jabłka. Całość udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.




1 komentarz:

  1. wygląda świetnie :)
    Zapraszam do mnie:
    http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń