Składniki na spód:
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki
- 75 g masła
- 3 jajka
W niewielkim rondelku zagotować wodę z masłem. Do wrzątku
wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto powinno być gładkie, lśniące i
łatwo odchodzić od ścianek rondelka. Wystudzić. Do schłodzonego ciasta dodawać
jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie zmiksować. Foremkę na tartę o
średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem. Ciasto ptysiowe dokładnie rozprowadzić
po dnie i bokach formy. Dobrze, gdy forma na tartę ma wysokie brzegi. Ciasto
piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 27 - 30 minut, do
zarumienienia. Ciasto wyjąć i ostudzić.
Składniki na
karmelizowane jabłka:
- 4 duże kwaśne jabłka
- sok z 1 cytryny
- 6 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Pokrojone jabłka wrzucić do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon.
Jabłka podsmażyć na średnim ogniu przez 3 - 4 minuty.
Składniki na mus
dyniowy:
- 250 g serka mascarpone
- 120 ml śmietany 36%
- 230 g puree z dyni
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Serek
mascarpone, puree z dyni i przyprawę do piekarnika zmiksować. Bitą śmietanę
ubić na sztywno z cukrem, dodać do serka, delikatnie wymieszać.
Ponadto:
- 230 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Na wystudzone ciasto ptysiowe wyłożyć krem dyniowy. Na
wierzchu poukładać karmelizowane jabłka. Całość udekorować bitą śmietaną i
posypać cynamonem.
wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://rategazelle.blogspot.com/