Składniki na spód:
- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 30 g cukru
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka cynamonu
- białko jajka
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany 30%
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki
- 3 - 4 gruszki (zależy od wielkości)
- sok z 1 cytryny
Składniki na bezę:
- 3 białka
- 150 g drobnego cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki (oprócz białka) szybko zagnieść lub wymieszać
w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię
spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę, o średnicy 21 cm,
z wysokim brzegiem, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto
rozwałkować i wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem. Ciasto ponownie schłodzić
w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć
papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem.
Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 10 minut.
Następnie usunąć papier z obciążeniem, ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i ponownie włożyć do
piekarnika na 7 minut.
Wykonanie kremu i
bezy:
Do miski wlać około 0,5 litry wody, dodać sok z cytryny,
wymieszać. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę i
wrzucić do wody z sokiem.
Pozostałe składniki kremu zmiksować na gładką masę. Odstawić
na kilka minut by opadła pianka, która powstała podczas miksowania.
Gruszki wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć
na dnie podpieczonej tarty. Na gruszki wylać krem. Tartę piec 25 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, cały czas
ubijając. Na koniec dodać przesianą mąkę, zmiksować.
Masę bezową wyłożyć na tartę i włożyć ją na kolejne 20 minut
do piekarnika nagrzanego do 180oC.
Gotową tartę ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Wspaniała :)
OdpowiedzUsuń