czwartek, 21 stycznia 2016

Migdałowe bułeczki




Składniki na ciasto:

- 480 g mąki
- 250 ml mleka
- 110 g masła
- 90 g cukru
- 30 g drożdży
- 3 żółtka


Składniki na kruszonkę:

- 30 g białego cukru
- 30 g cukru trzcinowego
- 80 g mąki
- 80 g masła
- 40 g drobno posiekanych migdałów


Składniki na nadzienie:

- 185 g masła migdałowego ( u mnie Primavika)*
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżki cukru pudru


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać letnie mleko, dodać cukier i rozkruszone drożdże, wymieszać.  Przykryć ściereczką i odstawić na  15 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Masło roztopić w niewielkim rondelku, ostudzić. Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn oraz żółtka. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Pod koniec, w dwóch turach, dodać roztopione masło. Po każdym dodaniu wyrabiać tak długo, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 90 minut w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x30 cm.
Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać. Masą migdałową wysmarować ciasto drożdżowe. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić nożem na 12 części.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.




W między czasie przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i migdałami, dodać pokrojone na małe kawałki masło. Dokładnie połączyć i zrobić kruszonkę.
Wyrośnięte bułeczki posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190oC przez około 30  35 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni.

*Masło migdałowe można sobie przygotować w domu. Wystarczy podprażyć migdały, a następnie je zblendować na gładką masę.




1 komentarz: