Makowiec:
- 125 g masła
- 180 g drobnego cukru
- 3 jajka
- 200 g zmielonego maku
- 90 g mąki
- 230 g jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z makiem i proszkiem do pieczenia, wymieszać. Żółtka oddzielić od
białek. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodawać żółtka jedno po
drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Do masy dodawać na przemian mąkę
z makiem i jogurt naturalny, miksując tylko do połączenia składników. Białka
ubić na sztywno, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Blaszkę o
wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i
wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC
przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
Piernik:
- 150 g masła
- 230 g miodu
- 50 g białego cukru
- 110 g cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 430 g mąki
- 230 ml kefiru
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną
masę. Wlać miód i dokładnie zmiksować. Dodawać jajko jedno po drugi, miksując
po każdym dodaniu. Dodać kefir na zmianę z mąką, mieszając tylko do połączenia
składników. Formę o wymiarach 32x20 wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec
w piekarniku nagrzanym do 175oC przez 30 - 35 minut, do suchego
patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem
marcepanowy:
-200 ml śmietanki 36%
- 400 g masy marcepanowej
- 250 g serka mascarpone
Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietankę razem
z startym marcepanem podgrzać na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż
marcepan się rozpuści. Masę schłodzić. Do schłodzonej masy dodać serek
mascarpone. Całość zmiksować na gładką i puszystą masę.
Polewa:
- 120 g białej czekolady
- 40 g masła
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Do płynnej czekolady dodać masło i mleko, mieszać do rozpuszczenia się masła. Masę zdjąć z
kąpieli wodnej, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę.
Dodatkowo:
- 250 g konfitury pomarańczowej lub innej
Wykonanie ciasta:
Ostudzony piernik przekroić wzdłuż na pół. Dolną warstwę
piernika posmarować połową konfitury pomarańczowej, na nią wyłożyć połowę kremu
marcepanowego i przykryć makowcem. Następnie ciasto makowe posmarować pozostałą
konfiturą, na nią wyłożyć krem marcepanowy i przykryć wierzchnią warstwą
piernika. Gotowy placek polać polewą czekoladową.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Wspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie: jaka wielkość blaszki ?
OdpowiedzUsuń32 na 20 centymetrów
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń