Składniki:
- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 400 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g czereśni
Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mleko wlać do
niewielkiego rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na niewielkim
ogniu, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Ostudzić. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem umieścić w misie miksera, ubijać 4 - 5
minut, aż powstanie gęsta, jasna i puszysta piana. Cienką strużką dolewać olej,
cały czas miksując. Do ubitej masy stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę,
delikatnie mieszając. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać za pomocą szpatułki,
tylko do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać czereśnie. Piec w piekarniku
nagrzanym do 170oC przez 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Witam serdecznie,
OdpowiedzUsuńMam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
Tak, będą pasowały. Można użyć także innych owoców:)
Usuń