poniedziałek, 18 lipca 2016

Ciasto czekoladowe z czereśniami




Składniki:

- 6 jajek
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 400 g mąki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300 g czereśni


Czereśnie umyć, osuszyć, usunąć pestki. Mleko wlać do niewielkiego rondelka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem umieścić w misie miksera, ubijać 4 - 5 minut, aż powstanie gęsta, jasna i puszysta piana. Cienką strużką dolewać olej, cały czas miksując. Do ubitej masy stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę, delikatnie mieszając. Wsypać przesianą mąkę, wymieszać za pomocą szpatułki, tylko do połączenia składników.

Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać czereśnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 170oC przez 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. 





2 komentarze:

  1. Witam serdecznie,
    Mam swoje śliwki węgierki. Będą się dobrze komponowaly z ciastem?

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, będą pasowały. Można użyć także innych owoców:)

      Usuń