Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 225 g drobnego cukru
- 6 jaj
- 90 g jogurtu naturalnego
- 40 g wiórek kokosowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Dodatkowo:
- 120 g czarnych porzeczek
- 60 g czerwonych porzeczek
- 80 g agrestu
- 100 g malin
- 2 duże lub 4 małe brzoskwinie
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie
obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę np. w młynku do kawy.
Razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło utrzeć z
cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po
każdym dodaniu. Wsypać połowę mąki, wymieszać. Dodać jogurt i pozostałą mąkę,
wymieszać tylko do połączenia składników.
Ciasto wlać do foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem
do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na wierzchu ułożyć owoce. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 80 - 90 minut, do tzw. suchego
patyczka. Po godzinie lub wcześniej, jeżeli wierzch ciasta zacznie się
przypiekać, przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem
posypać cukrem pudrem.
Ale ciacho,wspaniałe!.
OdpowiedzUsuń