poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto "Owoce Lata" z nutą kokosową




Składniki:

- 300 g mąki
- 200 g masła
- 225 g drobnego cukru
- 6 jaj
- 90 g jogurtu naturalnego
- 40 g wiórek kokosowych
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


Dodatkowo:

- 120 g czarnych porzeczek
- 60 g czerwonych porzeczek
- 80 g agrestu
- 100 g malin
- 2 duże lub 4 małe brzoskwinie


Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki.
Wiórki kokosowe zmielić na mączkę np. w młynku do kawy. Razem z mąką i proszkiem do pieczenia przesiać przez sito. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Wsypać połowę mąki, wymieszać. Dodać jogurt i pozostałą mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.

Ciasto wlać do foremki o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać szpatułką. Na wierzchu ułożyć owoce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec 80 - 90 minut, do tzw. suchego patyczka. Po godzinie lub wcześniej, jeżeli wierzch ciasta zacznie się przypiekać, przykryć folią aluminiową. Wyjąć i wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




1 komentarz: