Składniki:
- 750 g młodych, małych ziemniaków
- 6 małych jajek
- 6 - 7 niewielkich ogórków gruntowych
- 2 garście rukoli
- garść natki pietruszki
- 2 kwiaty nagietka lekarskiego
Dresing:
- 2 łyżki octu sherry
- 1 i 1/2 łyżeczki musztardy
- 1 i 1/2 łyżeczki miodu
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek lub dobrego oleju rzepakowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki dresingu dokładnie ze sobą wymieszać. Ziemniaki
obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić i ostudzić. Jajka ugotować
na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Rukolę, natkę pietruszki i kwiaty
nagietka umyć i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ogórki obrać, pokroić
w średniej grubości plasterki. Ziemniaki, ogórki, rukolę przełożyć do miski,
dodać posiekaną pietruszkę i płatki nagietka, wlać dresing, wymieszać. Na
koniec dodać jajka, delikatnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz