Składniki na
sałatkę:
- 250 g żółtej fasolki szparagowej
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 pomidorków cherry
- 120 g sera feta
- 50 g orzeszków nerkowca
Składniki na
dressing:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- garść liści bazylii
- pół zielonej papryczki chilli
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki dresingu dokładnie ze sobą wymieszać,
doprawić solą i pieprzem.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i przekroić na pół. Wrzucić na
osoloną, gotującą się wodę. Gotować 7 minut. W międzyczasie przygotować miskę z
wodą i kostkami lodu. Gotową fasolkę przecedzić, wsypać do kąpieli wodnej i
pozostawić do ostudzenia. Przecedzić. Pomidorki umyć, osuszyć ręcznikiem
papierowym i przekroić na pół. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej patelni, grubo
posiekać.
Fasolkę, pomidorki i orzeszki umieścić w misce. Dodać sos
jogurtowy, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.
Bajeczny widok :0 pięknie i kolorowo :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)
OdpowiedzUsuń