wtorek, 26 lipca 2016

Sałatka fasolowa z serem feta




Składniki na sałatkę:

- 250 g żółtej fasolki szparagowej
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- 30 pomidorków cherry
- 120 g sera feta
- 50 g orzeszków nerkowca


Składniki na dressing:

- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- garść liści bazylii
- pół zielonej papryczki chilli
- sól, pieprz


Wykonanie:

Wszystkie składniki dresingu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i przekroić na pół. Wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować 7 minut. W międzyczasie przygotować miskę z wodą i kostkami lodu. Gotową fasolkę przecedzić, wsypać do kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia. Przecedzić. Pomidorki umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół. Orzeszki uprażyć na rozgrzanej patelni, grubo posiekać.

Fasolkę, pomidorki i orzeszki umieścić w misce. Dodać sos jogurtowy, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać pokruszonym serem feta.



1 komentarz:

  1. Bajeczny widok :0 pięknie i kolorowo :) polecam nowy przepis z bloga Kcalmara :)

    OdpowiedzUsuń