Składniki:
- 200 g ciecierzycy
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- garść fasolki szparagowej zielonej i żółtej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 gałązka rozmarynu
- 5 gałązek tymianku
- 5 liści szałwii
- garść liści bazylii
Do podania:
- ryż
- jogurt naturalny
Wykonanie:
Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia, na
noc. Na drugi dzień ciecierzycę przecedzić i opłukać. Wsypać do garnka i zalać
taką ilością wody, aby jej poziom sięgał 2 centymetry nad poziom ciecierzycy.
Gotować na średnim ogniu przez godzinę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Fasolkę
szparagową umyć, odciąć końcówki i pokroić na dwu centymetrowe kawałki.
Pomidory zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Paprykę umyć, usunąć gniazda
nasienne, razem z pomidorami i cukinią pokroić w grubą kostkę.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, wsypać pokrojoną cebulę i
smażyć 2 - 3 minuty. Podsmażoną cebulkę razem z fasolką szparagową, papryką i
pomidorami dodać do ugotowanej ciecierzycy. Wlać dwie szklanki wody.
Na patelni rozgrzać pozostały olej. Wrzucić świeże zioła,
oprócz bazylii, posiekany czosnek oraz słodką paprykę i pieprz cayenne. Zioła
smażyć przez minutę.
Podsmażone zioła, cukier, sól i pieprz dodać do warzyw.
Gulasz gotować 20 minut. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Całość gotować
jeszcze trzy minuty. Pod koniec wsypać posiekaną bazylię.
Gulasz warzywny podawać z ryżem i odrobiną jogurtu
naturalnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz