Składniki:
- 220 g maki
- 180 g cukru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 150 g twarogu półtłustego
- 140 g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 220 g truskawek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z pokruszonym serem
i cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać jajka, jedno po drugim, ucierając po
każdym dodaniu. Do masy dodawać na przemian przesianą mąkę i jogurt naturalny,
w dwóch turach, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Ciasto
przelać do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na
ciasto wyłożyć truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 185OC przez
45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń