wtorek, 5 lipca 2016

Sałatka z quinoa z miętowym pesto, bobem i zielonym groszkiem




Składniki  na pesto:

- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 szklanki liści mięty
- 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 zielonej papryczki chilli
- 60 g blanszowanych migdałów


Dodatkowo:

- 2/3 szklanki quinoa
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 150 g zielonego groszku
- 210 g obranego ze skórki bobu
- 8 rzodkiewek
- sól, pieprz


Wykonanie:

Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.
W niewielkim rondelku zagotować wodę, wsypać bób i zielony groszek. Gotować 5 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Gotowy bób i groszek przecedzić, wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić.
Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do niewielkiego rondelka, zalać wodą, doprawić niewielką ilością soli i doprowadzić do wrzenia. Komosę ryżową gotować na niewielkim ogniu 10 - 15 minut, odcedzić z nadmiaru wody. Przestudzić.


Do komosy ryżowej dodać pesto, wymieszać. Rzodkiewkę pokroić w plasterki. Razem z bobem i zielonym groszkiem dodać do komosy ryżowej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz