Składniki na pesto:
- 1 szklanka natki pietruszki
- 1/2 szklanki liści mięty
- 80 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 zielonej papryczki chilli
- 60 g blanszowanych migdałów
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki quinoa
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 150 g zielonego groszku
- 210 g obranego ze skórki bobu
- 8 rzodkiewek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto dokładnie zblendować.
W niewielkim rondelku zagotować wodę, wsypać bób i zielony
groszek. Gotować 5 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma
kostkami lodu. Gotowy bób i groszek przecedzić, wsypać do zimnej wody z lodem.
Po wystudzeniu odcedzić.
Komosę ryżową opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do
niewielkiego rondelka, zalać wodą, doprawić niewielką ilością soli i
doprowadzić do wrzenia. Komosę ryżową gotować na niewielkim ogniu 10 - 15
minut, odcedzić z nadmiaru wody. Przestudzić.
Do komosy ryżowej dodać pesto, wymieszać. Rzodkiewkę pokroić
w plasterki. Razem z bobem i zielonym groszkiem dodać do komosy ryżowej,
doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz