czwartek, 16 lutego 2017

Tarta z pieczonymi burakami i pietruszką




Składniki na kruchy spód:

- 200 g maki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przygotować formę o średnicy 25 cm z wysokim rantem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek nieco większy niż średnica formy, przełożyć do formy, wykładając jej dno i boki. Ciasto nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Spód tarty włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC na 15 minut.


Nadzienie:

- 500 g czerwonych buraków
- 300 g pietruszki
- 1 czerwona cebula
- 4 jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy

Buraki i pietruszkę obrać i pokroić na średniej wielkości kostkę.  Przełożyć do osobnych miseczek, skropić olejem, posypać suszonym tymiankiem, solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220oC. Pietruszkę przez około 20 minut, buraki 25 - 30 minut, do miękkości.
Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 4 - 5 minut. Pod koniec oprószyć odrobiną soli.
Jajka krótko zmiksować z jogurtem naturalnym, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
Masę jajeczną wylać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać cebulę, pietruszkę, buraczki i pokrojoną na mniejsze kawałki gorgonzolę.

Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 195oC na 25 - 30 minut, aż mas jajeczna się zetnie. Przed podaniem posypać świeżą natką pietruszki.




3 komentarze:

  1. Jako fanka buraków, powiem tylko: O, TAK;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna tarta, na pewno wypróbnuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś innego niż większość tart. Z buraków się nie spotkałam

    OdpowiedzUsuń