poniedziałek, 29 maja 2017

Tarta czekoladowo - migdałowa z rabarbarem




Składniki na spód:

- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 30 g drobnego cukru
- 130 g zimnego masła
- 1 żółtko
- roztrzepane białko jajka


Nadzienie:

- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 350 - 400 g rabarbaru


Dodatkowo:

- płatki migdałowe
- cukier puder


Wykonanie spodu:

Wszystkie składniki  (oprócz białka) szybko zagnieść lub wymieszać w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę, o średnicy 24 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążeniem, ciasto posmarować  roztrzepanym białkiem i ponownie włożyć do piekarnika na 7 minut.


Wykonanie nadzienia i tarty:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.  Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Do masy dodać płynną czekoladę oraz mielone migdały, wymieszać, tylko do połączenia składników.
Masę czekoladowo - migdałową wyłożyć na  podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec przez 40 minut.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz posypać migdałami.



1 komentarz: