Składniki na spód:
- 180 g mąki
- 30 g kakao
- 30 g drobnego cukru
- 130 g zimnego masła
- 1 żółtko
- roztrzepane białko jajka
Nadzienie:
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 350 - 400 g rabarbaru
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
- cukier puder
Wykonanie spodu:
Wszystkie składniki (oprócz białka) szybko zagnieść lub wymieszać
w malakserze. Z ciasta uformować kulkę, lekko spłaszczyć i zawinąć w folię
spożywczą. Chłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę, o średnicy 24 cm,
posmarować masłem i oprószyć mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
formę, ponakłuwać widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć
np. kulkami ceramicznymi, grochem lub ryżem. Tartę wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200oC i piec 10 minut. Po tym czasie usunąć papier z
obciążeniem, ciasto posmarować roztrzepanym
białkiem i ponownie włożyć do piekarnika na 7 minut.
Wykonanie
nadzienia i tarty:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło utrzeć z cukrem na jasna i puszystą
masę. Dodać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Do masy dodać
płynną czekoladę oraz mielone migdały, wymieszać, tylko do połączenia
składników.
Masę czekoladowo - migdałową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu
ułożyć rabarbar pokrojony na mniejsze kawałki.
Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175oC i
piec przez 40 minut.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz posypać
migdałami.
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń