wtorek, 15 sierpnia 2017

Budyń jagodowy bez cukru




Składniki:

- 200 g jagód
- 500 ml mleka
- 50 g ksylitolu
- 3 żółtka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej


Jagody umieścić  w niewielkim rondelku, zgnieść widelcem. Dodać 20 g ksylitolu, wymieszać. Postawić na palnik, doprowadzić do wrzenia. Gotować  5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość dokładnie zblendować.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć, z pozostałym ksylitolem, na jasny, puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej wolnym strumieniem wlać gorące mleko, cały czas mieszając. Dodać puree z jagód, wymieszać.
Postawić na niewielkim ogniu, podgrzewać 2 - 3 minuty, aż budyń zgęstnieje.

Przelać do salaterek. Podawać na zimno lub ciepło, z owocami.


1 komentarz: