Składniki:
- 200 g jagód
- 500 ml mleka
- 50 g ksylitolu
- 3 żółtka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
Jagody umieścić w
niewielkim rondelku, zgnieść widelcem. Dodać 20 g ksylitolu, wymieszać.
Postawić na palnik, doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Całość
dokładnie zblendować.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć, z pozostałym ksylitolem, na
jasny, puszysty krem. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną, dokładnie wymieszać.
Do masy jajecznej wolnym strumieniem wlać gorące mleko, cały czas mieszając.
Dodać puree z jagód, wymieszać.
Postawić na niewielkim ogniu, podgrzewać 2 - 3 minuty, aż
budyń zgęstnieje.
Przelać do salaterek. Podawać na zimno lub ciepło, z owocami.
Pycha! Wieki nie jadłam domowego budyniu:)
OdpowiedzUsuń