środa, 30 sierpnia 2017

Kokosowe ciasto ze śliwkami i kruszonką




Składniki na ciasto:

- 300 g mąki
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 170 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g śliwek


Składniki na kruszonkę:

- 60 g mąki
- 20 g wiórków kokosowych
- 50 g stopionego masła
- 60 g cukru


Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i kokosem. Zalać roztopionym masłem, wymieszać widelcem, tak by powstała masa o konsystencji mokrego piasku.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę na przemian z jogurtem, mieszając tylko do połączenia składników. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170oC , przez 70 - 75 minut, do tzw. suchego patyczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz