Składniki na
ciasto:
- 300 g mąki
- 70 g wiórków kokosowych
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 170 g cukru
- 150 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 300 g śliwek
Składniki na
kruszonkę:
- 60 g mąki
- 20 g wiórków kokosowych
- 50 g stopionego masła
- 60 g cukru
Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i kokosem.
Zalać roztopionym masłem, wymieszać widelcem, tak by powstała masa o
konsystencji mokrego piasku.
Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze
pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem, na
jasną i puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po
każdym dodaniu. Dodać mąkę na przemian z jogurtem, mieszając tylko do
połączenia składników. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy, o średnicy 24 cm, wyłożonej
papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170oC , przez 70 - 75 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz