niedziela, 6 sierpnia 2017

Sałatka z kaszą jęczmienną prażoną, komosą ryżową, bobem, pieczonym burakiem i serem feta




Składniki na sałatkę:

- 70 g kaszy jęczmiennej prażonej
- 30 g komosy ryżowej
- 3 średnie buraki
- 250 g bobu (obranego ze skórki)
- 250 g fety
- 4 łyżki nasion konopi
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz


Składniki na dressing:

- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Buraki obrać i pokroić w średniej grubości kostkę.  Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem oraz tymiankiem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 220oC przez około 25 minut, do miękkości.  Przestudzić.
Bób wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować 6 minut. W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Ugotowany bób przecedzić, wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić.
Kaszę owsianą oraz komosę ryżową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to konieczne. Ser fata pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać.
Oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą, octem balsamicznym, miodem oraz czosnkiem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, w razie konieczności doprawić jeszcze pieprzem i solą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz