Składniki na
sałatkę:
- 70 g kaszy jęczmiennej prażonej
- 30 g komosy ryżowej
- 3 średnie buraki
- 250 g bobu (obranego ze skórki)
- 250 g fety
- 4 łyżki nasion konopi
- garść liści mięty
- garść liści bazylii
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz
Składniki na dressing:
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku (zmiażdżony)
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Buraki obrać i pokroić w średniej grubości kostkę. Skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem oraz
tymiankiem. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 220oC przez około 25 minut, do miękkości. Przestudzić.
Bób wrzucić na osoloną, gotującą się wodę. Gotować 6 minut.
W osobnym garnku przygotować zimną wodę z kilkoma kostkami lodu. Ugotowany bób
przecedzić, wsypać do zimnej wody z lodem. Po wystudzeniu odcedzić.
Kaszę owsianą oraz komosę ryżową ugotować zgodnie z
instrukcją na opakowaniu.
Nasiona konopi uprażyć na suchej patelni, ale nie jest to
konieczne. Ser fata pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie
wymieszać.
Oliwę dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, musztardą,
octem balsamicznym, miodem oraz czosnkiem. Doprawić pieprzem i odrobiną soli.
Sosem polać sałatkę, wymieszać, w razie konieczności
doprawić jeszcze pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz