Składniki:
- 300 g kalafiora
- główka czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 4 - 5 łyżek wody, w której gotował się kalafior
- sól, pieprz do smaku
- 400 - 450 g makaronu
- 1/4 szklanki wody po ugotowaniu makaronu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Górną
cześć czosnku ściąć ostrym nożem. Przygotować kawałek foli aluminiowej, takiej
wielkości, by dało się zawinąć w nią czosnek. Główkę czosnku ułożyć na foli,
skropić odrobiną oleju, oprószyć odrobiną soli. Czosnek zawinąć w folię i
włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie przestudzić.
Kalafior wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 6 - 8
minut, aż będzie miękki.
Ząbki czosnku wyjąć z łupin. Razem z ugotowanym kalafiorem,
olejem i parmezanem oraz wodą, w której gotował się kalafior, zmiksować na
gładki krem. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos kalafiorowy, wymieszać.
Gdyby sos okazał się zbyt gęsty, dodać odrobinę wody, która pozostała po
ugotowaniu makaronu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz