niedziela, 27 sierpnia 2017

Makaron w sosie kalafiorowym




Składniki:

- 300 g kalafiora
- główka czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 4 - 5 łyżek wody, w której gotował się kalafior
- sól, pieprz do smaku
- 400 - 450 g makaronu
- 1/4 szklanki wody po ugotowaniu makaronu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Górną cześć czosnku ściąć ostrym nożem. Przygotować kawałek foli aluminiowej, takiej wielkości, by dało się zawinąć w nią czosnek. Główkę czosnku ułożyć na foli, skropić odrobiną oleju, oprószyć odrobiną soli. Czosnek zawinąć w folię i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut, następnie przestudzić.
Kalafior wrzucić na wrzącą, osoloną wodę. Gotować 6 - 8 minut, aż będzie miękki.
Ząbki czosnku wyjąć z łupin. Razem z ugotowanym kalafiorem, olejem i parmezanem oraz wodą, w której gotował się kalafior, zmiksować na gładki krem. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Do makaronu dodać sos kalafiorowy, wymieszać. Gdyby sos okazał się zbyt gęsty, dodać odrobinę wody, która pozostała po ugotowaniu makaronu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz