poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Kokosowe jagodzianki




Składniki na ciasto:

- 420 g mąki
- 80 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
- szczypta soli


Składniki na budyń:

- 200 ml mleka kokosowego
- 30 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 20 g mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:

- 150 - 200 g jagód
- jajko roztrzepane z łyżką mleka


Wszystkie składniki  na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka wlać 80 ml ciepłego mleka kokosowego, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko,  masło  i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie.  Żółtko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz mleko kokosowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do niewielkiego rondelka, postawić na średniej mocy ogniu, zagotować, często mieszając. Gotować  1 - 1,5 minuty, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą tak, by dotykała ona powierzchni  kremu.  Przestudzić.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm. Prostokąt przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Następnie każdy z prostokątów podzielić na 6 części.  Na jednej połowie, powstałych prostokątów, ułożyć  łyżkę budyniu kokosowego, a na nim poukładać jagody.  Drugą połowę naciąć nożem 3 - 4 razy. Połową z nacięciami przykryć część z nadzieniem, dokładnie skleić boki.


Drożdżówki ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec przez około 18 - 20 minut, do zarumienienia. Ostudzone drożdżówki posypać cukrem pudrem.

1 komentarz: