Składniki:
- 800 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 średnie jabłka
- 1 biała cebula
- 400 - 550 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/5 łyżeczki mielonej kolendry
Do podania:
- śmietana lub jogurt
- natka pietruszki
- grzanki
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać ze
skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3
minuty. Dodać posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu, kurkumę oraz kolendrę. Cebulę
z ziołami smażyć dwie minuty, po tym czasie dodać pokrojone jabłka oraz dynię.
Całość smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i dusić 3 minuty. Dodać 400 ml
bulionu. Zupę gotować tak długo, aż dynia zmięknie. Czas gotowania będzie
zależeć od rodzaju dyni, jakiej użyjemy do przygotowania zupy. Gdy dynia zmięknie, zupę zmiksować, za pomocą
np. blendera na gładko. Gdyby okazała się za gęsta, dolać pozostały bulion.
Zupę podawać z kleksem jogurtu lub śmietany, odrobiną
posiekanej natki pietruszki oraz grzankami.
Zupy dyniowe u mnie często goszczą na stole, ale wydania z jabłkami i winem, jeszcze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że smakowała wybornie :)
OdpowiedzUsuń