piątek, 1 grudnia 2017

Zupa dyniowo - jabłkowa na białym winie




Składniki:
- 800 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 średnie jabłka
- 1 biała cebula
- 400 - 550 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki oleju rzepakowego 
- 2 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/5 łyżeczki mielonej kolendry


Do podania:

- śmietana lub jogurt
- natka pietruszki
- grzanki


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu, kurkumę oraz kolendrę. Cebulę z ziołami smażyć dwie minuty, po tym czasie dodać pokrojone jabłka oraz dynię. Całość smażyć kolejne 5 minut. Wlać wino i dusić 3 minuty. Dodać 400 ml bulionu. Zupę gotować tak długo, aż dynia zmięknie. Czas gotowania będzie zależeć od rodzaju dyni, jakiej użyjemy do przygotowania zupy.  Gdy dynia zmięknie, zupę zmiksować, za pomocą np. blendera na gładko. Gdyby okazała się za gęsta, dolać pozostały bulion.

Zupę podawać z kleksem jogurtu lub śmietany, odrobiną posiekanej natki pietruszki oraz grzankami.




2 komentarze:

  1. Zupy dyniowe u mnie często goszczą na stole, ale wydania z jabłkami i winem, jeszcze nie robiłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pewna, że smakowała wybornie :)

    OdpowiedzUsuń