Składniki na
ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 110 g wiórków kokosowych
- 150 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 120 g margaryny Palma
- 4 jajka
- 5 gałązek mięty
- 1 łyżka ekstraktu miętowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g truskawek
Składniki na
polewę:
- 80 g truskawek
- 30 g gorzkiej czekolady
- 30 g mlecznej czekolady
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Keksówkę o wymiarach 25 x 10 cm wysmarować margaryną i oprószyć
wiórkami kokosowymi.
Miętę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Razem z cukrem przełożyć
do misy malaksera, wyposażonego w noże i dokładnie zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito. Dodać
wiórki kokosowe, wymieszać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny oraz ekstraktem
miętowym.
Margarynę utrzeć z cukrem miętowym na puszystą masę. Dodać
jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na przemian
wsypywać mąkę z kokosem i wlewać jogurt, w dwóch turach, ucierając tylko do
połączenia się składników. Dodać truskawki, delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Włożyć do piekarnika
nagrzanego do 170oC i piec około 70 - 80 minut, do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć i przestudzić.
Wykonanie polewy:
Umyte truskawki rozgnieść widelcem i przełożyć do
niewielkiego rondelka. Ustawić na niedużym ogniu i gotować przez dwie minuty.
Truskawki zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać połamaną na mniejsze
kawałki czekoladę, wymieszać aż powstanie jednolita masa, przestudzić.
Schłodzony wierzch ciasta pokryć polewą czekoladowo -
truskawkową. Udekorować wiórkami kokosowymi oraz truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz