poniedziałek, 26 listopada 2018

Crumble z dynią i serem feta





Składniki na kruche ciasto (4 porcje):

- 100 g mąki
- 60 g masła
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli


Składniki nadzienia:

- 360 g pokrojonej w niewielką kostkę dyni
- 120 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz


Wykonanie:

Mąkę, parmezan, sól  oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie kruszonka. Jeżeli kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt mokra, dodać łyżkę mąki.
Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Dynię skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Dynię razem z serem równo rozdzielić pomiędzy foremkami. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC, przez około 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz