Składniki na
kruche ciasto (4 porcje):
- 100 g mąki
- 60 g masła
- 20 g startego parmezanu
- szczypta soli
Składniki
nadzienia:
- 360 g pokrojonej w niewielką kostkę dyni
- 120 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę, parmezan, sól
oraz masło umieścić w misce. Wyrobić między palcami, aż powstanie
kruszonka. Jeżeli kruszonka będzie za sucha, dodać łyżkę masła, jeśli zbyt
mokra, dodać łyżkę mąki.
Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Dynię skropić olejem,
oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Dynię razem z serem równo rozdzielić
pomiędzy foremkami. Posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC,
przez około 30 - 35 minut, do zezłocenia kruszonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz