Składniki na
sałatkę:
- 260 g dyni (obranej i pokrojonej w średnią kostkę)
- 220 g brukselki
- 120 g sera feta
- garść prażonych pestek dyni
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-sól, pieprz
Składniki
dresingu:
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić dwoma
łyżkami oleju, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Ułożyć na blaszce,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC,
przez około 35 -40 minut, aż brukselka się zarumieni.
Dynię skropić łyżką oleju, oprószyć solą, pieprzem oraz
tymiankiem. Wysypać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 minut. Dynia powinna
być miękka, ale nie rozpadać się.
Fetę pokroić w kostkę.
Składniki sałatki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać
nim sałatkę, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz