czwartek, 15 listopada 2018

Sałatka z pieczoną brukselką i dynią





Składniki na sałatkę:

- 260 g dyni (obranej i pokrojonej w średnią kostkę)
- 220 g brukselki
- 120 g sera feta
- garść prażonych pestek dyni
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
-sól, pieprz


Składniki dresingu:

- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu


Brukselkę umyć, osuszyć i przekroić na pół. Skropić dwoma łyżkami oleju, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200oC, przez około 35 -40 minut, aż brukselka się zarumieni.
Dynię skropić łyżką oleju, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Wysypać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 20 minut. Dynia powinna być miękka, ale nie rozpadać się.
Fetę pokroić w kostkę.
Składniki sałatki umieścić w misce i delikatnie wymieszać.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz