Składniki na zupę:
- 350 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 180 g ugotowanej ciecierzycy
- 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 i 1/2 łyżki masła
orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz do smaku
Składniki na
pieczoną ciecierzycę:
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz
Do podania:
- 80 - 100 g makaronu ryżowego
- natka pietruszki
Przygotować pieczoną cieciorkę. Piekarnik rozgrzać do 200oC.
Ciecierzycę umieścić w misce. Dodać olej, cynamon i cukier trzcinowy. Oprószyć
odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Cieciorkę przesypać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 - 35 minut, aż stanie się
chrupiąca. Podczas pieczenia wymieszać ciecierzycę dwa razy.
Przygotować zupę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i
imbir drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty.
Dodać czosnek, imbir oraz kurkumę i cynamon. Całość smażyć około 30 sekund.
700 ml bulionu przelać do garnka, dodać dynię oraz
podsmażoną cebulę z przyprawami. Całość gotować około 15 - 20 minut, aż dynia
będzie miękka. Dodać ciecierzycę, masło orzechowe oraz sos sojowy. Gotować
jeszcze 2 - 3 minuty.
Gotową zupę przelać do kielicha blendera i zmiksować na
gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała sie za gęsta dolać
pozostały bulion.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na
opakowaniu.
Zupę podawać z makaronem ryżowym, pieczoną ciecierzycą i
odrobiną natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz