niedziela, 4 listopada 2018

Zupa dyniowa z ciecierzycą i makaronem ryżowym





Składniki na zupę:

- 350 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 180 g ugotowanej ciecierzycy
- 700 - 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 i 1/2 łyżki  masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 i 1/2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz do smaku


Składniki na pieczoną ciecierzycę:

- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- sól, pieprz


Do podania:

- 80 - 100 g makaronu ryżowego
- natka pietruszki


Przygotować pieczoną cieciorkę. Piekarnik rozgrzać do 200oC. Ciecierzycę umieścić w misce. Dodać olej, cynamon i cukier trzcinowy. Oprószyć odrobiną soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Cieciorkę przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 - 35 minut, aż stanie się chrupiąca. Podczas pieczenia wymieszać ciecierzycę dwa razy.
Przygotować zupę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek i imbir drobno posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Dodać cebulę, smażyć 3 minuty. Dodać czosnek, imbir oraz kurkumę i cynamon. Całość smażyć około 30 sekund.
700 ml bulionu przelać do garnka, dodać dynię oraz podsmażoną cebulę z przyprawami. Całość gotować około 15 - 20 minut, aż dynia będzie miękka. Dodać ciecierzycę, masło orzechowe oraz sos sojowy. Gotować jeszcze 2 - 3 minuty.
Gotową zupę przelać do kielicha blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby zupa okazała sie za gęsta dolać pozostały bulion.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zupę podawać z makaronem ryżowym, pieczoną ciecierzycą i odrobiną natki pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz