Składniki na
ciasto:
- 420 g mąki
- 90 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 200 ml mleka
- 3 żółtka
- 22 g świeżych drożdży
Składniki na krem
kasztanowy:
- 170 g pieczonych kasztanów
- 220 ml mleka
- 2 łyżki miodu
Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- jajko roztrzepane z łyżką mleka
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Do niewielkiego rondelka
wlać 80 ml ciepłego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 4 łyżki
mąki, wymieszać. Rozczyn odstawić na 10 minut, w ciepłe miejsce, do
wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sito. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, na
puszystą masę. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, masę jajeczną, mleko, masło
i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiać przez 8 - 10 minut, aż
powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Masę przełożyć do oprószonej mąką miski,
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, do wyrośnięcia.
Wykonanie kremu
kasztanowego:
Kasztany przekroić na pół, przełożyć do rondelka. Dodać
mleko oraz miód. Gotować na niewielkim ogniu, bez przykrycia, około 30 - 35
minut, do miękkości. Podczas gotowania większość mleka odparuje. Gdyby okazało
się, że płynu odparuje zbyt dużo, należy dolać odrobinę mleka.
Ugotowane kasztany razem z połową mleka przełożyć do malaksera i zmiksować na gładki krem. Jeżeli masa będzie za gęsta należy wlać pozostałe mleko.
Ugotowane kasztany razem z połową mleka przełożyć do malaksera i zmiksować na gładki krem. Jeżeli masa będzie za gęsta należy wlać pozostałe mleko.
Krem kasztanowy ma być gęsty, ale nie suchy i twardy. Bez
problemu powinien się rozsmarowywać.
Wykonanie
rogalików:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 4 części.
Każdą część rozwałkować na koło o średnicy
około 25 - 28 cm. Koło podzielić na 8 trójkątów. Podstawę każdego
trójkąta posmarować niewielką ilością powideł śliwkowych (około pół
łyżeczki). Na powidłach ułożyć łyżeczkę
kremu kasztanowego. Rogaliki zwinąć
zaczynając od części posmarowanej kemem kasztanowym.
Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i
odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować jajkiem
roztrzepanym z mlekiem. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 200oC i piec przez około 15 - 20 minut, do
zarumienienia rogalików. Ostudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz